Приключения в Тайпе, Тайван (4)- Маоконг и зоологическата градина

Към Приключения в Тайпе, Тайван (3)
Голям почитател съм на зоологическите градини. Ако в града, в който съм има зоопарк, аз го посещавам. Може нескромно да кажа, че съм капацитет по зоопаркове, аквариуми и океанариуми. Затова в един от дните ни в Тайпе, се разходихме и до местната зоологическа.

Тя се намира до началната станция на лифта за Маоконг- една от най-големите забележителности на града и съчетаното посещение на двете места, в един ден, е много удобно.

Входът за зоопарка е 60 NT$ (=3 лева). Градината е създадена през далечната 1914г., но е преместена на сегашното си място през 1986г. Тя е най-големия зоопарк в Азия.

Веднага след входа се натъкнахме на тълпи ядящи хора. По нашите стандарти беше рано за обяд, но за китайците не. Яденето на крак по улици и тротоари е нещо в реда на нещата и не прави впечатление на никой.

Най-голямата атракция е къщата на гигантските панди– световно застрашен от изчезване вид. И в зоопарковете, както и в живота, всичко е политика. През 2008 година, Тайпе най-сетне приема 2 гигантски панди, подарък от Китай, след като първоначално (2005 г.) отхвърля подаръка като пропагандна провокация към независимостта на Тайван. Пристигането на пандите в зоопарка значително покачва посещаемостта му. Наскоро двойката панди се сдоби с наследник, който от началото на 2014 г. също се представя пред посетителите.

Нашето посещение съвпадна с националния празник на Тайван. В Азия пренаселеността е пословична, но през почивния ден попаднахме в пълна лудница.
Не, че не ни беше хрумнало, че ще стане така, но все се надявахме, че положението няма да е толкова страшно. Уви, напразни надежди!


Огромни опашки и тълпи ни съпътстваха навсякъде този ден. Дори опашката за гондолата до Меконг беше толкова огромна, че изоставихме идеята да се качим до чаените плантацийки и я оставихме за друг ден (работен!). Така че, съветвам всеки, който отиде в Тайпе да избягва посещения по забележителности в почивни дни.

Тълпата пред къщата на пандите беше също огромна. След 20 минутно редене, успяхме да зърнем за няколко секунди (през запотения прозорец!) гърба на една от пандите. Разочароващо преживяване, но поне си взехме сувенир- плюшена панда за сина ми, която мъкнах с нас цял ден. Малко са децата, които могат да се похвалят с оригинална, китайска, плюшена играчка прекосила половината свят. :))

Другата главна забележителност е къщата на коалите.

Зоологическата е разделена на кътове, като има още австралийска и африкански зони, зона на насекомите, азиатска джунгла, пустиня, къща на влечугите, на птиците и пингвините, център за обучение на деца.

Интересна е, понеже разполага с много видове, разположени на голяма площ, но заради тълпите, преживяването не беше от най-приятните. Поблъскахме се, поразгледахме каквото можахме и побързахме да излезем с намерението да се завърнем друг ден, но това така и не стана.


При следващата възможност да сме в района, в работен ден, без много замисляне, директно се метнахме на гондолата за Маоконг.

Цената на билета за лифта е 50 NT$ за три спирки до върха. Не работи в понеделниците. От вторник до четвъртък от 09 до 22 часа, от петък до неделя от 09 до 22 часа. Има няколко кабинки с прозрачен под, но чакането за такава кабинка на отделна опашка не си заслужава.

Маоконг е разположен в хълмовете на югоизток от Тайпе и предлага две туристически атракции – чаени плантации и страхотна гледка към града от високо.

Името Маоконг означава “следи от котешки стъпки”, но местността няма нищо общо с котки. Вдлъбнатините скалите в долината са издълбани от водата. Местните аборигени назовавали мястото “niao kang”, което с времето се променило на “maokong” от мандарин.

Тайван е известен с два полуферментирали чая – Баозонг (Baozhong) и Оолонг (Oolong). В района на Маоконг най-известен е Тиегуанин (Tieguanyin, вид леко ферментирал Баозонг чай).

От последната спирка на гондолата започват 3 туристически маршрута. Ние избрахме този, който преминава през поредица от чайни (в района има 50-60 чайни), където може да се пие различен чай.

Ако се слезе на втората спирка на гондолата, може да се разгледа храм Zhinan, а от последната Tianen.

Тайпе, Маоконг, храм

Освен чайните, интересен за посещение е Центърът за промотиране на чай, където са изложени машините за обработване на чая и технологията за получаване на крайния продукт.

На място местен производител, спонсориран от държавата, показва как се приготвят различни видове чай и дава безплатна дегустация.
Чаят е много силен и след няколко дегустационни чаши, действа като няколко италиански кафета.

Тайпе не е зелен град, затова Маоконг се явява и единствения голям парк, където човек може да отдъхне сред природата.

Но най-страхотното нещо на Маоконг е гледката към Тайпе и по-точно към Тайпе 101. Само заради нея си заслужава да се изкачите на хълма привечер.

Кулата е осветена в различен цвят през различните дни от седмицата, а гледката е като за картичка.

И в този момент, когато всички туристи се прехласвахме по осветения град, като пренебрегвахме хищните комари, които бяха с големината на мухи и на рояци ни правеха на решето, до нас седеше група от 7-8 тайвански ученика. Лицата на тинейджърите бяха призрачно огряти от смартфоните им, които единствено светеха в тъмнината. С вид на зомбита тийновете чатеха по телефоните… един с друг, през фейсбук и от време на време се засмиваха на някое съобщение. Не поглеждаха хората наоколо и нито природата, нито градът им правеха впечатление. Бяха дошли на това красиво място, предразполагащо към философски размисли или романтика, но спокойно можеха да са навсякъде другаде. Светът около тях не ги интересуваше и сякаш не съществуваше.

СЛЕДВА: за манията по смартфоните, за любовта към климатиците, за страха от слънцето, кея на аборигените, плажът на Фулонг и модата в Тайпе. За всичко това ще прочетете в следващите части от разказа ми…

Автор: Марина Илиева
Снимки: Марина Илиева

Публикувано в категория: Тайван . Тагове: , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи