Български следи в румънската история

Отдавна мечтаех да посетя Букурещ и щастието ми се усмихна: на 28 юни 2013 рано сутринта потеглихме.

Румъния

Имах представа от Бран, Брашов, замъка Пелеш, Синая, но исках да разгледам столицата на съседна Румъния.

Екскурзията беше само за един ден, но успяхме да видим Музея на селото, сградата на Парламента, Патриаршеската църква и центъра на града. Когато пътувам, последното нещо, което ме интересува, са магазините и заведенията за хранене. Аз се интересувам от историята и, понеже съм филолог, от развоя на езика на съответната държава. Бях чела доста и исках с очите си да се убедя в някои твърдения. И успях!!!

Има няколко версии за възникването на румънската нация и език. Официалната румънска версия е за романизиране на траките, но най-вероятно истината е друга. Романизирани са не траките, а южните славяни, които са живеели на север от река Дунав и са говорили български език. И когато е създадена българската държава, тя е обхващала територията на днешните две държави – България и Румъния. Това продължило до османското нахлуване, когато северните войводства стават васали на унгарците и така се спасяват от робство. Впоследствие славянският елемент се асимилира, но официалният език там до 16 век е български и всички запазени документи са написани на български, а в църквите се е използвал черковнославянският език, който пак е български, но по-старинен и сложен вариант. Един наш учен казва, че да станеш историк в Румъния, трябва да знаеш български, защото всички писмени паметници от Средновековието са на български език.

Други доказателства:
1. Името на р.Дъмбовица, която тече през столицата Букурещ, е българско, идва от старобългарската дума „домб”, което значи „дъб”/ както „зомб” значи „зъб” и „монж” значи „мъж”/. Как „романизираните траки” биха допуснали българско име да се запази до ден днешен?

2. Името на крепостта Бран е българско. В кръстословиците често имаме въпрос „война /остар./” и пишем „бран” или „рат”. Тези две думи са славянските синоними на думата „война”. Нима „романизираните траки” нямат свои думи, а ще използват българска, за да нарекат така една от най-важните си крепости?

Румъния, Бран

В цяла Румъния покривите са ламаринени, а замъкът Бран е покрит с керемиди, както в България.. Дори и този факт ми беше изключително интересен. Е, може да е случайност!

3. До 16 век официалният език в Румъния е българският, а по-късно се използва новият простонароден румънски език, но се пише на кирилица, наречена сега румънска кирилица. Едва през 1860 година се въвежда латиницата. Аз лично намерих няколко доказателства за това:


– В Музея на селото има малък параклис и две старинни дървени църкви, в които има стенописи и надписи на черковнославянски /български/ език. Видях ги с очите си, но не успях да направя снимки, защото фотоапаратът ми отказа да работи.

– В сградата на Парламента, в една от залите на стената виси огромен килим с религиозни мотиви. Надписите са на черковнославянски /български/. Видях го с очите си.

Румъния, Парламент

За съжаление в залите на Парламента не може да се снима.

– Пред Патриаршеската църква има три огромни каменни кръста, по тях има надписи на черковнославянски /български/. В самата църква надписите са на латински, но с характерния начин на изписване на черковнославянските букви. Как „романизираните траки” биха допуснали това в собствената си държава? Освен ако не са били с българско самосъзнание…

Румъния, Бран

Този каменен кръст е от замъка Бран, но той е подобен на кръстовете пред Патриаршията и надписите по него отново са на български.

Естествено всички следи, които насочват към българското, са били старателно изтрити през вековете от властващите в Румъния. Дори се стига дотам братята Асен и Петър да бъдат обявени за румънци и да се смята, че освободеното от византийска власт второ българско царство е румънско. Понеже били тръгнали от румънската земя и предвождали румънски войници!?? Но братята Асен и Петър са смятали, че тръгват от българска земя и са водели български войници. Защо „романизираните траки” ще тръгват да освобождават някаква си поробена България? Освен ако не са „романизирани славяни” с българско самосъзнание…

Както вече видяхме, романизирането на българския светец Димитър Бесарбовски е преминало доста успешно. Но братята Асен, Петър и Калоян нещо са се „опънали”!!!

В Румъния винаги е имало много българи и това е причината връзките между двете държави да са много силни. Особено внимание трябва да се обърне на двамата братя Георгиеви и по-точно на Евлоги Георгиев. В своето завещание той не оставя почти нищо на роднините си. Но дарява огромни суми за: висше училище в България, за Букурещкия университет, за българската черква в Букурещ, за приюти в Букурещ, за букурещкото управление на болниците, за училища, за община Галац. Сигурно е чувствал тази държава и нейния народ особено близки, за да направи това.

Гробницата на двамата братя в гробищния парк Белу е призната за архитектурен паметник от румънското правителство. Затова според мен си заслужава де се посети тази гробница и да се отдаде заслужена почит на тези велики българи.

Румъния

В Румъния са намерили смъртта си и други наши светли личности: Софроний Врачански, Георги Раковски, Димитър Димов. А някои наши известни писатели и общественици са живели през определени периоди в Румъния: Христо Ботев, Васил Левски, Любен Каравелов, Йордан Йовков. Изключително интересен е фактът, че Васил Левски е бил учител в с.Еникьой / днес с.Михаил Когълничану в Северна Добруджа/ през зимата на 1866/67 година.

Като всяка млада и скоро създадена държава Румъния кипи от желание да докаже дълбоките корени на своето съществуване и да се опита да си създаде положителен имидж пред света. Това е хубаво, но да не бъде за сметка на нашата история. И аз смятам, че точно тези екскурзии в съседните държави могат да ни отворят очите за някои исторически истини, които чужденците интерпретират в своя полза./Говорим за Румъния, Сърбия, Македония и Гърция/. Защото вече много години българските управляващи мълчат като риби и гледат безучастно как бавно, но сигурно се унищожава „всичко българско и родно”. Първо зад граница /веднага се сещам за килията на Паисий в Хилендарския манастир, Света гора, Атон/, а сега и вътре, в пределите на родината ни.

А извън това в Букурещ си е хубаво! Шарения, лакардия и простотия като в София. И по това си приличаме, и по външен вид си приличаме…Само трябва малко да се заобичаме… Като истински европейци…

Автор: Снежана Нанкова
Снимки: Снежана Нанкова

Публикувано в категория: Румъния . Тагове: , Коментарите и trackbacks са забранени.

5 Коментари

  1. Танев
    Изпратен 11.11.2014 на 11:16

    Корекция на текста – съжалявам
    Най-доброто доказателство, че Българите и Румъните са от един корен, са един народ са “У” ДНК хаплогрупите на Българи и Румънци. Нещо повече, според хаплогрупите, Румънцте са по-близки до нас, отколкото Македонците. Каквито и исторически аргументи да се изтъкват, Румънските историци трябва да признаят, че сме един народ. Османотурското робство е причината за откъсването на Българските земи и обособяването им в отделни народи. Основна вина за това обособяване имат и великите сили, които всячески са способствували за такова разделение. Що се отнася за братята Асен, Петър (Тодор) и Калоян, техните владения са били в Буковина.
    По силата на договореност между Аспарух и брат му бат Баян, всичко на запад от Днепър е на Аспарух ( затова и гробът му е там, в старата родина), всичко на изток от Днепър е на бат Баян. В края на :7- ми век, Хазария попада под власта на юдеите маздакити, изгонени от Персия. Избухва Кримското въстание на християните хазари срещу юдеите. Юдеите побеждават и християните са принудени да бягат. при Маджарите, които са живеели в днешна Молдова. Потомци на князе християни Хазари са тримата братя. Днес в България битува омраза към Хазарите. След разгрома на Хазарската държава от Святославпрез 965 год. ( този дето покори България) , всички хазари юдеи избягват в Полша, а по-късно част от тях се преселват в Киевска Рус, Московска Рус. Огромното количество останали Хазари възприемат християнството. И тъй като езикът, на който са говорили Русите, Българите и Хазарите е бил един и същи, те се претопяват в Русите. Техни потомци са част от Терските и Донски казаци.
    Територията на днешна Румъния е била заселвана от Българи още с преселението им от преселението от Средна Азия – от 2-ри век до Христа до :14-ти век след Христа. Нейното романизиране е в търсенето на пътища за откъсване на територията от Османотурската държава.
    Колкото до процента на Тракийството в Румънците, то е 30 процента, в Българите – от 24 до 35 процента ( хаплогрупа “I” ). “Славянската” R1a в двата народа по 18 процента. Европейската хаплогрупа R1b – България 18, Румъния 16 процента. E1b1b – Българите 16, Румъните – 9 процента. Смесицата от основните съставки е една и съща.
    Историта може да се изплюнчи, но кръвта вода не става.

  2. Петър Иванов
    Изпратен 29.10.2014 на 23:39

    Интелигентно и аргументирано – ето така се пише. Браво на авторката! Апропо, напълно съм съгласен с нея.

  3. Дидо
    Изпратен 23.07.2014 на 20:31

    Браво за наблюдателността.
    Няма начин умен човек да не съзре лъжите в официалната история.
    Все пак обобщение на истината не е по силите на един човек, особено неспециалист

    Ще ви докажа само няколко факта, които няма как да се знаят от учебниците, писани по фалшиви тези

    1. Славяни е измислено понятие. В 7- ми век ( когато е Аспарух) термин ‘славяни” не е съществувал
    Той не е съществувал и в 14-и век, когато са турците.
    Населението от двете страни на Дунав е едно и също и от 1 до 13-и век е описвано с етнонимите “мизи” и “гети”. Ралзини други синоними са готи ( = гети), скалви ( от лат. роб), хуни – скити ( общо име за народите на север от Дунав) и т.н.

    Всички местни народи приемат общото име българи, но византийците продължават да ги наричат с племенните им названия.
    Например Симеон Велики е наричан скит, св Климент, Калоян и Самуил са “мизи”, някои от болярите са готи”
    БЪЛГАРИ е името на народа както и Германци е името на народа от шваби, пруси, алемани и т.н.

    Румънците са българи, защото са приели това общо име още тогава.
    Дебългаризацията на румънците е скорошна – следствие на властта на Австроунгария

    Ако истината ви интересува, препоръчвам ви книгите на проф Асен Чилингиров, , проф Ганчо Ценов, акад. Державин, д-р Юлия Хаджидимитрова
    Предстои ви изненада колко са ни лъгали в училище

    Тоест това са си траките

  4. Весела Тоткова
    Изпратен 15.07.2014 на 12:45

    Чудесен пътепис! Много благодаря.

  5. Изпратен 24.09.2013 на 16:18

    След като паднал Търновград и Видин ,турците достигнали до Дунава. Оттатък останали свободни и висящи бившите български боляри, които продължили борбата с турците по необходимост като се обявили за независими като първия влашки княз Раду Празна Глава, Владо Цепеницата , Мирчо Стари……които считали за свой дълг да защитават християните от двете страни на Дунава и да са спонсори на манастирите край Арбанаси и Зографския на Света гора.Да говориш и пишеш на български,т.е. на официалния език в църквата и бившата държава Българското царство означава,че не си само празна глава а си воевода……

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи