Топ 10 забележителности във Венеция (част 2)

Към Топ 10 забележителности във Венеция (част 1)

Рано на следващата сутрин решихме да разгледаме 7. известния рибен пазар до моста Риалто, както и кварталите Сан Поло, Санта Кроче и Досрсодуро.

Не е нужно да помните имената на кварталите. В хотела ще ви дадат карта, на която са отбелязани с различни цветове. На мен тези квартали ми харесаха най-много. Цените са по-ниски отколкото в Сан Марко, не е толкова туристическо, но атмосферата е хубава, за разлика от Канарегио (от другата страна на Канале Гранде, в посока към гарата).


Съвет: Когато избирате хотел, изберете го в някой от тези квартали- Сан Марко, Сан Поло, Досрсодуро.

Наистина рибния пазар се оказа страхотен. Имаше какво ли не, от пиле мляко. Започнахме да си мечтаем как, ако в София имаше подобно нещо, човек може да яде цяла година различни рибни ястия.

Венеция, рибен пазар до моста Риалто

Венеция, рибен пазар до моста Риалто

После се разходихме покрай Канале Гранде и из кварталните улички.

Прекосихме квартал Дорсодуро до спирка S.Basilio. Там се качихме на корабче и по канал Giudecca се върхаме на Сан Марко.

В Италия има обичай влюбени двойки да си „заключват“ любовта с катинари по мостовете.

Много приятна изненада ни чакаше в хотела. От личната ми карта персоналът беше разбрал, че имам рожден ден и в стаята ни чакаше бутилка класно шампанско. Този мил жест на внимание окончателно ме спечели, но за хотела – по-късно.


На следващия ден времето беше по-благосклонно и не валеше. Решихме отново да се повозим на 8. корабчетата, които имат открита задна част със седалки – идеално място за разглеждане и снимки.

Така и не можах да разбера напъните на китайците да се возят на гондолите. За 40 мин., 6 човека в гондолата, на цената от 40 евро на човек. А с една карта за корабчетата може буквално да обиколиш удобно цяла Венеция надлъж и нашир, включително островите, да се возиш ако ти е кеф по цял ден, на цената от 35 евро за 72 часа. Отделно гондолиерите вече не пеят. Или поне не пеят през март. :))

Избрахме не много добър маршрут (от гледна точка на продължителност) за достигане до Бурано, с няколко прекачвания. Но пък така се возихме на още два модела корабчета и се омешахме с местните.

При едно от прекачванията се наложи да чакаме 30 мин. на Punta Sabbioni и попаднахме в местния бар. Ако имате път към Punta Sabbioni, обезателно идете до бара на спирката. Местните пияници ни препоръчаха вино и барманката спря да играе на ротативките и ни наля и направи по сандвич (комплимент от заведението). Много хубаво вино беше и по-евтино от обявения ценоразпис.

И така в приповдигнато настроение стигнахме до 9. Бурано. Островът е известен с дантелата и цветните си къщи.

Дантелата е скъпа, а и аз не мога да я оценя по достойнство, защото ми се струва доста ретро.

Прибрахме се доволни и предоволни от разходката, а за да използваме картите за последно направихме и вечерен тур с вапорето N1 по Канале Гранде.

Към забележителностите ще спомена и хотел. Не мога да се въздържа и включвам забележителност 10. Хотел Сатурния, Венеция.

Хотелът се намира на 5-6 мин. пеша от площад Сан Марко.Сградата е от 14 век и някога е принадлежала на адмирал Писани. Хотелът е отворен през 1908 г. и от четири поколения се управлява от семейство Серандрей. Стаите са красиво обзаведени във венециански стил, а отношението на персонала и обслужването на клиентите е на най-високо ниво.

Последният ден изкархме в пешеходни разходки из Венеция. Пихме вино и ядохме сладолед, като за последно. :))

На смрачаване, докато стояхме на площад Сан Марко и гледахме преминаващите хора, една мисъл се завъртя в главата ми. Не съм обиколила целия свят, но съм видяла много забележителности. Какво е това, което ме кара да продължавам да искам да съм на различни места, като вече проумях поговорката “Kъдето и да идеш, ти си там!”? Отговорът беше банален, но с истината обикновено е така. Бих отишла и в дън гори тилилейски в добра компания. Най-добрата компания е човекът, с който съм свикнала да си пътешестваме двамцата. Ние сме убийствен тандем.

Автор: Марина Илиева
Снимки: Марина Илиева

Публикувано в категория: Венеция . Тагове: , , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

7 Коментари

  1. Камбурова
    Изпратен 21.07.2016 на 17:54

    Чудесен пътепис. Венеция е прекрасен град. С удоволствие си припомних приятните преживявания във Венеция. Благодаря. Желая Ви още много покорени красиви места от планетата.

  2. Марина Илиева
    Изпратен 23.01.2015 на 0:37

    Благодаря ви :)
    Има. Обикновено китайско производство (маски, магнити, “мурано” :))).

  3. DIANA
    Изпратен 22.01.2015 на 22:50

    Страхотна статия Марина! Много благодаря за информацията и снимковият материал! Аз ще пътувам през февруари месец .Исках да попитам,дали има магазинчета за сувенири,но на разумна цена? То като знам,че сме във Венеция,съм чувала,че е доста скъпо.

  4. Дани Дякова
    Изпратен 03.01.2015 на 23:51

    Благодаря за чудесната разходка из Венеция, Марина! Аз все още не съм била там. Но това е моята МЕЧТА. Надявам се да я сбъдна в най-скоро време. С моето вярно другарче :)) Усмихвах се през цялото време докато четях. Имах усещането, че вече съм била там. БЛАГОДАРЯ ТИ !

  5. Валентин Дрехарски
    Изпратен 02.04.2013 на 9:08

    Марина, започвам да изпитвам малко благородна завист спрямо теб и Пламен. Не че не съм бил във Венеция, но описанието ти е завладяващо и кара човек да иска да обикаля по вашите маршрути. Последният абзац от разказа ти е върха. Пожелавам ви с Пламен до дълбока старост да обикаляте света, заедно с внуци и правнуци!

  6. Марина Илиева
    Изпратен 29.03.2013 на 9:23

    Благодаря ти Вера за положителния отзвук! :) , още повече от човек с пресни впечатления от Венеция. Предполагам, че сте си изкарали добре, въпреки лошото време. Винаги можеш да споделиш за своето пътешествие на страниците на Poblizo.com :)

  7. Вера Станкова
    Изпратен 28.03.2013 на 16:24

    Страхотно Марина! Вчера и аз се върнах от Венеция. Хареса ми атмосферата на острова. Посетихме Лидо и Мурано. И ние доста се повозихме на L1 :). Страхотен обзор си направила. За съжаление не стигна времето и за Бурано (много ни валеше и дъжд, и сняг), но твоите снимки са наистина прекрасни.
    Поздрави

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи