8 забележителни места, които едва ли ще посетя някога

Идеята за тази статия дойде от коментари на читатели за липсата на финансова възможност на повечето хора да пътуват. Реших да напиша за такива места, които най-вероятно няма да мога да посетя никога, не поради липсата на пари, а заради липсата на умения и специализирани познания, пол, слабост на характера или други социални и политически обстоятелства.

1. Еверест – Най-високият връх на нашата планета (8848 м.). Над 2500 човека са изкачили Еверест през годините. В това число 76 годишен непалец- най-възрастният покорител на върха (2008 г.). Макар и днес да са много популярни, комерсиалните експедиции, в които изкачването е улеснено максимално, изискванията към физическата подготовка на участниците са много високи. На тази височина настъпват огромни физиологични промени в организма на човека. Мисленето и скоростта на реакциите се забавя значително. Рискът от височинна болест в “зоната на смъртта” е много висок.

Еверест

Еверест

В последните години, човек прелетя с параплан над Еверест, друг се спусна със сноуборд от върха, китайците качиха олимпийския огън преди Пекин. Изобщо Еверест привлича алпинисти от всички краища на Света, изкушени от идеята да стъпят на най-високата точка на Земята.

2. Марианската падина – Най-дълбокото място на Земята (~11 км.)
Само двама човека от цялото Човечество са достигали до “адските дълбини” на падината, със специално конструиран батискаф. През 1960 г. швейцарският учен Пикар и американският военен Уолш се спускат на дълбочина 10 915 м. Досега, въпреки многобройните експедиции на най-напредналите държави в морските изследвания – САЩ и Япония, никой не е повторил тяхното постижение.

Дълбоководна риба

Дълбоководна риба

Единствените хора, видели с очите си дъното на Марианската падина, установяват, че въпреки убийственото налягане и екстремните условия, на дъното има живот.
Непристъпността на падината, дава храна за фантазията на много автори на научна фантастика, които в книгите си заселват огромни праисторически чудовища на океанското дъно.

3. Атон – Монашеската обител на Халкидическия полуостров, както и всички места по Света забранени за жени. Тук се съхраняват книги и документи от изключителна ценност за историята. Достъпът на посетители е много ограничен – около 200 души годишно, като се изискват специални разрешения и документи.

Атон

Атон

4. Северна Корея – Не, че искам да ходя там, но ако трябваше, щях да ударя на камък. Достъпът на чужденци в тоталитарната държава е почти невъзможен. Изключение се прави за лекари от хуманитарни мисии, политици и много рядко за журналисти. Хората в Северна Корея масово гладуват.

Пхенян

Пхенян

Същевременно, сегашният лидер на страната Ким Чен Ир е един от най-големите ценители на коняк Хенеси Паради, за който харчи над 700 000 долара годишно.

5. Пещерата Крубер, Грузия – Най-дълбоката пещера в Света (2190 м.) Има български спелеоложки експедиции, които са били в пещерата. Изследването и изисква професионални спелеоложки умения, психическа издръжливост да се стои в продължение на много дни под земята, без слънчева светлина, при постоянен риск от наводнение, затрупване и тн.

Пещерата Крубер

Пещерата Крубер

6. Бънджи скок от стената на язовир Верзаска, Швейцария – Втората най-висока точка в Света, от която може да се скочи с бънджи. Височината е 220м.

Бънджи скок от стената на Верзаска

Бънджи скок от стената на Верзаска

Най-високото място за скачане е от мост в Колорадо, САЩ (312 м.), но гледката при скок от язовирната стена на Верзаска смразява кръвта.
Признавам, че ми прилошава само като гледам снимките, какво остава да се метна и аз. Иска ми се, но не ми стиска.

7. Южният полюс – През 1911 г. норвежка експедиция достига до него. Пътуване по славните стъпки на Руал Амундсен, с кучешки впряг и шейни би ме очаровало, ако не беше съмнението, че ще ме застигне по-скоро съдбата на Скот. Съвременната възстановка на експедициите на двамата, като участниците са поставени в същите условия, със същата екипировка, отново доведе до победа на тима Амундсен.

Южен плюс

Южен плюс

8. Космосът – И в най-смелите си мечти, не мога да се надявам някога да излетя в Космоса. Дори по някакъв магичен начин да имам 20-30 милиона, колкото плати последният космически турист, няма как да се вредя на дългата опашка от желаещи.

Международната космическа станция

Международната космическа станция

Разбира се, Ричард Брансън работи по въпроса и сега финансира Спейсшип 2, но кой знае кога технологиите ще направят космическия туризъм наистина възможен за обикновените хора.

Автор: Марина Илиева

Публикувано в категория: Зелената рубрика . Тагове: , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

6 Коментари

  1. elizabeth
    Изпратен 01.03.2010 на 16:35

    Радвам се, когато чета грамотно написани статии и вашата беше удоволствие (може би с изключение на 2 – 3 запетайки ;))
    Мога само благородно да ви завиждам, ако само това са “затворените” за вас места и ви пожелавам да видите всички останали!

  2. darinka mladenova
    Изпратен 26.02.2010 на 21:40

    Planetata ni e mnogo krasiva i vsoko kat4e e unikalno.

  3. joro
    Изпратен 19.12.2009 на 11:19

    Статийката е интересна!

  4. el
    Изпратен 24.08.2009 на 17:57

    Статията е много хубава, а за местата описани в нея нямам думи, заслужава си де се видят. Искам обаче да наблегна на друго нещо. Нима в България нямаме прекрасни кътчета? Напротив, имаме само трябва да ги открием.

  5. campingbg
    Изпратен 21.08.2009 на 12:44

    Хареса ми идеята за статията :)
    Само ще спомена, че съм ходил в Света гора (Атон) и не годишно, а дневно там отиват 200 души. Наистина, че се изискват куп документи за това, но за православен мъж не е чак толкова сложно да посети Светата земя.
    За жените остават само разходките с корабче и снимките :)

  6. dagoburd
    Изпратен 20.08.2009 на 15:07

    За Северна Корея – не знам как си нацелила, но точно днеска излезе в блогосфера, един блог пост със статии как да се посети Северна Корея ( ), общо взето безболезнено. Защо някой ще ходи там, лично на мен ми е много странно, но мисията не е чак невъзможна ;)

    А полета с кораба на Ричард Брансън в момента е 200 000 – вярно никой не е полелял още и планувания за сега полет е към 5 минути, но да кажем след 30 години също ще си в състояние да отидеш в Космоса (и желанието няма да е изчезнало ;)), а за тези години както достъпността, така и цената ще е паднала значително. Дори да не падне на да кажем 2000 долата, ако е 30 000, това не е чак толкова много ако се спестява – вместо за нов наточен джип, или средноголям апартамент, ще отидат за една космическа разходка ;)

    Технологията не е толкова сложна – Юрий Гагарин е полетял общо взето на носа на балистична ракета, в сфера защитена от пластове олово и малко електроника ;) Никой не може да ме убеди, че 90 години след него (до сега са ~ 60 ) полетите няма да достъпни за широката публика. Ако е жив и здрав Брансън (или друг, не само той експериментира, просто е най-известния) и света не реши да води отново огромна война (или дори изолирана – заради войната в Ирак, бюджета на НАСА беше смален), не виждам какво друго ще попречи :)

    А пътуването до Южния полюс и то не е особена философия ;) за 2000-3000 долара да отидеш ;) Дори и в момента има такива посещения. Е ако искаш да ходиш с шейна, това вече е друг въпрос ;P

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи