Топ 7 забележителности в Братислава (Словакия)

Първото ми впечатление от Братислава беше на заспало, тихо и спокойно място. В последствие то се затвърди. Никой тук не бърза. Няма градска суматоха, час пик или тълпи по улиците. Братислава е столица на Словакия. Жителите на града са около 430 000, но честно да призная по нищо не личи да има толкова много хора. Градът е разположен от двете страни на река Дунав, през която преминават няколко моста.

Братислава

Братислава

По улиците на Братислава

По улиците на Братислава

1. Братиславски храд – Хълмът на който е замъка е бил крепост на всички племена и държави обитавали и владели земите на днешна Словакия- келти, славяни, римляни, унгарци, австрийци.

Самият замък е претърпявал големи промени през вековете – промяна на архитектурата от готически стил в бароков, разрушаван е няколко пъти. В момента е затворен за основна реконструкция.

Братиславски храд

Братиславски храд

2.Катедралата Св. Мартин – Готическа катедрала, в която са се провеждали коронациите на няколко унгарски крале. Строежът и е започнат 1204г., а последно е реконструирана в края на 19-ти век.

Катедралата Св.Мартин

Катедралата Св.Мартин

3.Новият мост – Мост свързващ двете части на града, над Дунав.
На моста има ресторант “НЛО”, заради формата му на летяща чиния. Казаха ми, че от него се разкрива красива гледка, но когато аз бях там не работеше. Малко след края на моста има огромен мол, център на по-новите части на града.

4. Стара радница – Датирана е от Средновековието (13ти век). Намира се в едно каре с кметството.

Стара радница

Стара радница

Стара радница

Стара радница

5. Църквата на ордена на Св.Клара – Готическа църква и манастир построени през 1302 г. Манастирът е бил превърнат в начално училище и по някое време е бил дом на унгарския композитор Бела Барток.В момента в църквата се отслужват молитвени церемонии и се провеждат концерти, а части от манастира се ползват за университетска библиотека.

Църквата на ордена на Св.Клара

Църквата на ордена на Св.Клара

6. Църквата на ордена на Капуцините – Построена е през 1717 г. от ордена на капуцините. Пред нея има колона на Дева Мария в памет на епидемията на чума.

Църква на на ордена на Капуцините

Църква на на ордена на Капуцините

Единствените хора, които внясят цвят са студентите. В Братислава има няколко престижни университета и хиляди студенти. Беше ми интересно да се потопя в спомени от студентския живот. Препоръчвам кръчмите посещавани от млади хора, заради евтината храна и бохемската атмосфера, която витае в тях.

Супа в купа от хляб

Супа в купа от хляб

Словаците пият бира почти колкото чехите. Препоръчвам Злати бажант – май е най-известната местна бира с добър вкус.

В Братислава

В Братислава

Всичко в центъра на града е на разстояние 5-10 минути. Изобщо няма смисъл да се използва градски транспорт, освен ако нямате път към по-крайните квартали.

Два пъти съм била в Братислава в командировка за по 3 дни. Моя колега работи там повече от 6 месеца. Накрая толкова и хареса мястото, че и беше мъчно, че се прибира. Аз не мога да кажа същото за себе си. То бива спокойствие, но накрая ми се искаше някоя майка да кресне, дете да зареве, да усетя че има живот около мен.
Предполагам, че пътуването по работа, а не за удоволствие допринесе за това усещане на самота, което изпитах там.

В стария град

В стария град

Пред тържището

Пред тържището

7.TWIN CITY LINER – Най-якото приключение в Братислава.
Високоскоростен катамаран свързва центъра на Братислава с центъра на Виена.
Пътуването трае 75 мин. Катамаранът е пригоден да преминава и през по-плитките води на Дунав през лятото. За съжаление не работи зимата. Спират го на 1 Ноември.

Катамаран Братислава - Виена

Катамаран Братислава - Виена

Добре е да се резервират билети предварително, защото има голям наплив от желаещи.

Цена: 28 € – 14:30; 17:00; 18:30 ч.
17 € – за първия курс от 10:30 ч.

Препоръчвам да се ходи в Братислава през лятото, “по път за” или “навръщане от” Будапеща, Прага или Виена.

Красиво осветената Братислава през нощта

Красиво осветената Братислава през нощта

Автор: Марина Илиева

Публикувано в категория: Братислава . Тагове: , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

5 Коментари

  1. Изпратен 21.03.2015 на 12:56

    има много дразнещи реклами за косопад

  2. лили
    Изпратен 07.01.2015 на 17:16

    Всеки от нас трябва да открие своя град, Братислава е моят град, за мене няма по прекрасно място за живеене и не е вярно за наследството от социализма, хората тук са прекрасни и няма лошо че помнят историята си и не унищожават сгради и паметници от “онова” време.

  3. Илиян Цветков
    Изпратен 01.01.2011 на 15:54

    Бях по коледзните празници в Братислава,връщайки се от Швейцария.Скъсах пътя за почивка.Наистина хубав,спокоен и чист град.Това което не ми хареса – наследството от социализма в хората.Като при нас опитват се да те лъжат във заведенията,некоректни сервитьори.Другото е добре

  4. glory
    Изпратен 06.06.2010 на 0:24

    ЗДРАВЕИТЕ, В МОМЕНТА САМ В БРАТИСЛАВА УНИКАЛНО КРАСИВ ГРАД,МНОГО СПОКОИНО И ТИХО,АХХХХХХ СОФИЯ СОФИЯ

  5. Борислава
    Изпратен 30.11.2009 на 12:42

    Братислава ми е любим град.Живяла съм там четири години и се чувствах много добре.Словаците са сърдечни и усмихнати хора.

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи