Топ 10 забележителности в Истанбул (Турция)

Истанбул е най-големият град в Турция. Официално тук живеят над 12 милиона души. Градът е пренаселен и разноцветната тълпа те повлича веднага щом стъпиш на улицата.

Движението в Истанбул Снимката във висока резолюция

Движението в Истанбул

Първият сблъсък с Истанбул е шокиращ. Предварително познати ни бяха предупредили, че да се шофира в града е преживяване изпълнено с адреналин. Нооо, никое предупреждение не може да се сравни с действителността. Докато стигнем до хотела с колата отслабнахме с по 1-2 кила. Мигачи тук никой не използва. Преди маневра се бибитка с клаксон или маха с ръце. Често доброволци регулират движението по кръстовищата. Изобщо не препоръчвам да се влиза в града с кола.

След като се отърси от първоначалния стрес на винаги забързаното движение по улиците, човек се заплесва по забележителностите на града, събрали историята на няколко империи – Византийската, Римската и Османската.

1. Света София – Една от най-големите църкви в Света в продължение на векове, Света София е построена върху руините на стара църква , през 532 г. от Юстиниян I. След завладяването на града от турците, през 1453 г. е превърната в джамия. Построени са четири минарета и са заличени иконописите във вътрешността й (според исляма в храмовете не може да има образи на хора).

През 1934 г. Кемал Ататюрк (Бащата на турците) взема мъдрото решение да обяви Света София за музей, който е посещаван от милиони туристи годишно. Разкрити са някои от християнските иконописи, но са запазени и ислямските надписи.

Олтарът в Света София Снимката във висока резолюция

Олтарът в Света София

Тук е мястото да вметна, че Ататюрк е икона за турците и не без основание. Според мен, той е измъкнал народа си от тъмните векове и ги е вкарал в цивилизацията. Горе долу всичко хубаво в Турция е свързано с неговото име.

Християнски фрески в Света София Снимката във висока резолюция

Християнски фрески в Света София

2. Джамията “Султан Ахмед” (Синята джамия)
Нарича се Синя, заради цвета на порцелановите плочки, с които е украсена. Построена е в началото на 17 век по поръчение на султан Ахмед I. Джамията има 6 минарета, като основната цел е била да надмине по размери и красота Света София.

Тя наистина е огромна. Височината на купола й е над 40 метра. Всеки може да влезе да я разгледа (включително жени), но основното и предназначение е провеждането на молитвени церемонии.

Една от колоните в Синята Джамия Снимката във висока резолюция

Една от колоните в Синята Джамия

3. Площадът “Хиподрум” – Намира се пред Синята джамия. По времето на Константин I мястото се е използвало за надбягвания с коне, откъдето идва и името му. Тук са поставени Египетският обелиск, Змиевидната колона, Колоната на Константин и Фонтанът на Вилхелм ІІ.

Египетският обелиск е най-древният паметник в Истанбул. Обелискът е пренесен през 390г. от Египетския храм на Аполон.

Египетският обелиск на площад Хиподрум Снимката във висока резолюция

Египетският обелиск на площад Хиподрум

Змийската колона в Истанбул е другата древна колона на Хиподрума. През 326 г. е пренесена по заповед на император Константин Велики от храм в Делфи. Изработена е в чест на победата на гърците над персите. Според преданията, трите преплетени змии са направени от щитовете на персийските войници загинали в битката с гърците.

Фонтанът на Вилхелм ІІ (1898 г.) е изпратен като подарък на Истанбул от немския император, с благодарности за гостоприемството на хората.

4. Топкапъ– Резиденция на Османските султани в продължение на 400 години до 1853 г., когато тогавашният султан се премества в двореца Долмабахче – построен в европейски стил. Топкапъ сега е музей, в който се съхраняват богати колекции скъпоценности, заграбени или получени като подаръци през вековете.

Топ капъ вход към един от дворовете Снимката във висока резолюция

Топ капъ вход към един от дворовете

Сараят се състои от много сгради и е разделен на 4 двора, до които аристократите от йерархията са имали различни нива на достъп. Интересно е да се разгледа харемът на сарая, където някои от вътрешните стени са стъклени или като решетки :).

Свещен камък в Топкапъ Снимката във висока резолюция

Свещен камък в Топкапъ

Пред харема на Топкапъ Снимката във висока резолюция

Пред харема на Топкапъ

Работно време:
– всеки ден от 9:00-17:00
– Вторник – не работи

5. Босфора– Разходка с корабче е задължителна за всеки посетил Истанбул. Корабчето преминава покрай двореца Долмабахче, луксозни къщи, резиденции и хотели, разположени по продължение на Босфора.

Разходка с корабче по Босфора Снимката във висока резолюция

Разходка с корабче по Босфора

Мостът “Ататюрк” свързва Европа с Азия.

6. Археологическият музей на Истанбул. – Съдържа богати колекции предмети на изкуството, египетски артефакти, гръцки статуи, облекло на султаните, турски фаянс, които показват че Османската империя не е броила мухи, когато е завладявала държави, а е грабила с вкус.

Археологическият музей в Истанбул Снимката във висока резолюция

Археологическият музей в Истанбул

Музеят има парк с кафета, където може да се отдъхне приятно.

Работно време:
– всеки ден от 8:30-17:00
– Понеделник – не работи

7. Капалъ чарши – Най-големият покрит пазар в Турция. Стълпотворението тук е голямо. Отвсякъде ви гонят търговци и предлагат стоки.
Заслужава си да се разгледа главно заради покритите алеи и огромното количество златарски магазини. Казаха ни, че дневно на Капалъ чарши се излагат над 3 тона злато.

Работно време:
– всеки ден от 8:30-19:00

8. Желязната църква Свети Стефан – Православна българска църква, построена в края на 19 век.

9. Дворецът Долмабахче– Построен е в средата на 19 век по поръчение на Султан Абдул Меджит в европейски стил, с ориенталска пищност в интериора.

Изключително луксозен и модерен за времето си, дворецът има богата сбирка от кристали, кристално стълбище, пищен полилей, централно отопление, асансьор и разбира се много златна декорация.

Гледка от лодка в Босфора Снимката във висока резолюция

Гледка от лодка в Босфора

10. Разходка из улиците на Истанбул– За да се усети атмосферата на града, трябва да се ходи пеша. Истанбул е космополитен град, разнороден и пъстър по ориенталски. Вечер в малко ресторантче далече от оживения център, с евтина бира, наргилета и самобитен музикант с китара, оставя приятни спомени.
Между другото турците не слушат маанета и бързи кючеци. Тяхната музика е лирична и тъжна. 90% от песните са балади за любовта.

Малка кръчма в Истанбул Снимката във висока резолюция

Малка кръчма в Истанбул

Хората са мили, любезни и услужливи. Имат туристическа полиция, която е готова да помогне и за най-елементарен проблем. Много държат на туризма и правят всичко възможно посетителите да останат доволни.

Танкери преминават Босфора Снимката във висока резолюция

Танкери преминават Босфора

Други забележителности в Истанбул са джамията Султание, Принцовите острови, водохранилищата на града, мостът Галата, пазарът за подправки.

Автор: Марина Илиева
Вижте всички снимки във висока резолюция

Публикувано в категория: Турция . Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

10 Коментари

  1. емигранте
    Изпратен 14.09.2009 на 14:36

    живях три години в истанбул и работех в лалели на 500метра от капалъ чарши
    няма по голяма цигания и мизерия от истанбул,за туристите е рай
    така казваше една куфарна търковка от русия “здес рай”
    рай ама за туристите
    а за бачкаторите 18 часа бачкане и обслужване,ако съм милионер бих живял в югозападна турция

  2. благовеста
    Изпратен 07.09.2009 на 20:59

    НАИСТИНА Е ВАЛШЕБНО ИЗЖИВЯВАНЕ . ЗА 1-ВИ ПЪТ ОТИДОХ ,КОГАТО БЯХ НА 9 ,ОТ ТОГАВА СЪМ КАТО ВЛЮБЕНА В ТОЗИ ГРАД . БИЛА САМ НА МНОГО МЕСТА , НО КАТО ИСТАМБУЛ НАИСТИНА НЯМА .

  3. катя сакалова
    Изпратен 30.08.2009 на 15:16

    Истамбул е една магия,която те кара да ахнеш от удоволствие.Град на мечтите,колорита и завладяващи емоции.Тук всичко се сбъдва,за него няма невъзможни неща.Истамбул е град който всяка секунда се променя и обогатява.Той е като магнит за мен.Влюбена съм в него.

  4. Vania
    Изпратен 06.08.2009 на 15:03

    ВЛЮБЕНА СЪМ В ТОЗИ ГРАД-НЯМА ПО ПРЕКРАСНО МЯСТО НА СВЕТА И БИХ ИСКАЛА ДА ГО ПОСЕТЯ ОТНОВО И ОТНОВО, МАКАР ЧЕ СЪМ БИЛА ТАМ ПОНЕ ДЕСЕТИНА ПЪТИ!!!

  5. ирина
    Изпратен 06.08.2009 на 11:36

    Харесва ми, но на живо е по хубаво!

  6. fire
    Изпратен 29.07.2009 на 14:03

    Живеех в Истанбул допреди 3 години. Надявам се скоро да се завърна отново там. Няма такъв град в радиус от хиляди километри от София. Радвам се, че има хора в България, които го оценяват по достойнство и разказват истината за Турция, турците и живота там. Надявам се хората, които са обективни в преценките си и са необременени от предрасъдъци да са повече отколкото обратното. Пожелавам ви хубаво време и прекрасни спомени при посещението ви в нашия град.

  7. Румен Калоянов
    Изпратен 24.07.2009 на 17:37

    Много посещения имам в този невероятен град.Имал съм възможност да прекарам там
    дори по няколко месеца последователно/по работа/ и винаги съм се чувствал добре.Напи-
    саното от останалите напълно отговаря на действителността,но не е достатъчно,за да се добие пълна представа за този наистина забележителен град…Бих могъл да добавя ог-ромен брой снимки и коментарии,ако се окаже, че има заинтересувани от такава публикация. Последното ми посещение в Истамбул беше през пролетта на тази година.
    Румен

  8. Nikolina
    Изпратен 23.07.2009 на 14:57

    Не помня колко пъти съм била в Турция-може би повече от 20 и не само в Истанбул.Почивала съм на Мармарис.Винаги когато съм била в Турция съм се чувствала -супер.Обслужването е на много добро ниво,а хората са богатсвото на тази страна.За разлика от нас-те са добронамерени,любезни и ни приемат добре.А ние се имаме за нещо голямо и ги подценяваме.Голо самочувствие.Турция е една много по-уредена страна от нас.Харесвам Истанбул,харесвам кухнята им.Който не е бил в Турция,да не се колебае-ще му хареса.

  9. Изпратен 23.07.2009 на 14:51

    mnogo hubav grad

  10. хрис
    Изпратен 23.07.2009 на 10:48

    На същото мнение съм.До Истанбул съм ходила много пъти да пазарувам,обслужването е на просто невероятно.Хората са усмихнати ,услужливи готови да помогнат за всичко.На море съм била също,спокоиствието което е по курортите им тук никога го е нямало.В България не се почива а се уморява човек,непрестанни музики и викания по цяла нощ,там подобно нещо не чух.

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи