Топ 10 забележителности в Париж (Франция)

1. Айфеловата кула – Забележителна в своята непонятно красива грозота, Айфеловата кула е мястото, което се посещава от над 6 милиона туриста годишно. Популярността и се дължи на оригиналния дизайн и разпознаваем силует.

Построена за две години , кулата е открита на 31.03.1889 г.
Кулата е висока 324 метра. Тежи 10,100 тона. Можете да се качите пеша до втория етаж или с асансьори до всички етажи (общо 3).

Съвети:

Посетете кулата вечерта, когато е осветена. През 15-тина минути има светлинно шоу.

– Не се плашете от огромните опашки от туристи,  които се редят за билети. Организацията е отлична и за 30 мин. чакане можете да се снабдите с билет.

– Групите с предварително закупени билети пререждат останалите на опашката.

– Снабдете се с вода, но ако нямате, на кулата има няколко ресторанта.

– Спокойно можете да се пазарите с търговците на сувенири в подножието на кулата. Например ключодържател вместо за 1 € може да се купи за 0.20 € (4 бр.).

Работно време:

от 01.01 до 12.06  и от 01.09 до 31.12  от 9:30-23:00
от 13.06 до 31.08 от 9:00-24.00

Цена: от 8 до 13 €

2. Лувъра – “Отворен за всички от 1793 г.”  Огромен като площ,  необятен като съдържание, модерен и космополитен – това е музеят днес.

Откритата през 1989 г.  стъклена пирамида е вход към крилата на музея и макар и посрещната с противоречиви отзиви  при построяването й (подобно на Айфеловата кула),  се вписва отлично в екстериора на Лувъра. Пирамидата допълва историята на музея като свързва миналото му на замък и настоящето на музей от 21-ви век.

Разположен е на площ от 60 000 квадратни метра. Съдържа над 35 000 творби на изкуството – картини , скулптури, керамика, египетски, гръцки, римски артефакти…

Експозициите са разделени в три департамента(крила) – Денон, Ришельо и Съли.

Съвети:

Ако разполагате с 3-4 часа време за разглеждането на музея, започнете от крилото Денон. В него са изложени шедьоври на живописта – “Мона Лиза” на Леонардо, “Свободата водеща хората” на Делакроа, “Гадателката” на Караваджо и тн.

– По-добре е да отидете за билети в началото на работното време, макар че организацията за продажба на билети е отлична и не отнема много време.

Работно време:

от 9.00-18:00 всеки ден без Вторник
до 22.00 Сряда и Петък
всяка първа Неделя от месеца – безплатно
не работи на определени празнични дни като 1 Май, 11 Ноември и тн.
Цена: от 9 до 14 €

3. Нотър Дам (Парижката Света Богородица)-  Готическа, католическа катедрала.

Окончателно е завършена през 1345 г. В нея е коронясан Наполеон. Огромна по размери, тя побира 9 000 души. Има изключително красиви витражи и отлична акустика. В нея редовно се провеждат концерти.

Цена: безплатно

4. Триумфалната арка и булевард Шанз Елизе – Издигната през 1806-1808 г. в чест на победата на Наполеон през 1805 г. Колоните и са от бял и розов мрамор с берелефи, възпроизвеждащи победите на императора. В момента на върха и се намира статуята на Мира. В арката се намира музей. В подножието й се намира гробът на незнайния войн, изграден след края на Първата световна война.

По булеварда си заслужава да се разходи човек дори и само заради едноименната песен.

Съвети:

Може да се стигне на  върха й , откъдето се открива прекрасна гледка към Париж.

Работно време:

от 10.00-23:00 от 01.04 до 30.09
от 10.00-22:30 от 01.10 до 31.03
Цена: от 9 €

5. С корабче по Сена – Корабчето преминава и покрай най-известните забележителности на Париж. Има спирки на Айфеловата кула, музеят Орси, Сен Жермен Де Пре, Нотър Дам, Ботаническата градина, хотел Де’вил, Лувъра, улица Шанз Елизе. Преминава се под някои от най-красивите мостове на реката.

Билетът важи за цял ден, като туристите могат да слизат на всяка спирка, за да разгледат забележителностите и после да се качат на друго корабче по маршрута.

Съвети:

Изключително удобен начин  за разглеждане на забележителностите в близост до Сена. По-удобен от автобусите предлагащи услугата обиколка на Париж,  защото се избягват задръстванията.

Работно време:
различно през сезоните
Цена: 12 € билет за цял ден ; 16 € билет за два дни

6. Базиликата Sacré-Cœur и кварталът Монмартър – Красивата фасада на базиликата и разположението й на най-високата точка на Париж я правят интересна за туристите. В нея се намира една от най-големите камбани в света , тежаща над 19 тона.

Кварталът Монмартър е известен с бохемския си дух и нощен живот. Тук се намира кабарето Мулен Руж -люлката на  кан-кана.

Съвети:

Секс бизнесът на града е съсредоточен тук. По-висок риск от кражби.

Цена: безплатно

7. Градините и парковете на Париж – градините Тюйлери, Люксембург, Ботаническата градина, Булонската гора, гората Винсен и тн …

В който и парк да спрете за почивка между туровете по музеи и забележителности ще се насладите освен на отдиха и на красивите и добре поддържани градини.

8.Версай -На около 20 км от Париж, ловната хижа на Луи ХIII е превърната от Луи ХIV- Краля Слънце в  резиденция,  изградена в пищност  и разточителен лукс.

Огледалната зала, покоите на краля и кралицата, залите на Аполон, на Мира и на Войната, изобилстващи от злато и скъпи мебели, както и с творби на изкуството главно в прослава на Луи ХIV, може да привлекат любителите на интериорните изложения.

Много по-интересни са градините на Версай- разположени на площ от 100 ха, градините са проектирани в елегантен стил с фонтани, оранжерия, много водни пространства (Голям канал- широк 62 метра и дълъг около 2 км, малък канал, басейни) и са любимо на парижани  място за пикници в почивните дни.

В дъното на парка се намират Голям и Малък Трианон- още два двореца, примери за разкошния дворцов живот на Версай.

Съвети:

Огромни опашки за билети за интериора на двореца.Ако можете да се снабдите с билети предварително(от интернет например), ще си спестите 2-3 часа чакане на открито.

– Билетите за градините на Версай се продават отделно.Там опашката е по-малка, така че можете да разгледате градините докато някой от вас се реди за вътрешните  стаи на двореца.

Работно време:

Дворецът:
от 01.04 до 31.10   от 9:00-18:30
от 01.11 до 31.03 от 9:00-17.30
– не работи в Понеделник

Градините:
от 01.04 до 31.10   от 7:00-19:00
от 01.11 до 31.03 от 9:00-17.30 без Понеделник

Цена: от 13,50 € до 20 €

9. Домът на инвалидите – Комплекс посветен на военната история на Франция.

Под “дом на инвалидите”  разбирайте “дом на ветераните”. В църквата на комплекса, се намира гробницата на Наполеон.
Интересни са 3-те департамента в музея на армията.
Античният съдържа богата колекция рицарски доспехи, брони, ризници, оръжия- копия, арбалети, мускети и тн..Тук са изложени рицарските доспехи на много от френските крале от детска до зряла възраст. (вкл.Луи ХIV)

Департаментът за световните войни обхваща период от 1871 до 1945 г.
Третият департамент разказва историята на живота на Шарл Де Гол.

Цена: 1 общ билет за 3-те департамента 8.50 €

10. Разходка из булевардите на Париж – Градският транспорт в Париж е отлично организиран. С метрото може да достигнете всяка точка на града и то бързо. Но нищо не може да се сравни с една разходка  по Шанз Елизе, където ще разберете какво е 100 метра широк булевард , през площад Вандом, на който  се намира хотел Риц и бижутерски офиси със стока на баснословни цени.  В Париж  кафенета и ресторанти има в изобилие, така че може да поседнете (винаги с лице към улицата) и да позяпате разноцветната тълпа.

Към Още 5 топ забележителности в Париж (Франция)

Автор: Марина Илиева
Снимки: Марина Илиева

Публикувано в категория: Париж, Франция . Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

10 Коментари

  1. Изпратен 07.02.2011 на 14:29

    Ами според мен Galenia- Kalifornia е по красива. Но и тук пак е нещо!

  2. виолетка мицаркина
    Изпратен 14.09.2010 на 18:13

    Благодаря за точната и навременна информация.Заминавам на 18.09.10г. и се канех да посетя Версай в понеделник,но не знаех,че не работи.Ще трябва да си променя програмата

  3. Изпратен 31.08.2010 на 14:28

    Понеже познавам Париж почти колкото София. Много обичам този град и ходя от време на време да се заредя с положителна енергия. Затова ще препоръчам на бъдещите му посетители няколко неща, които според мен биха спестили време.
    1. 5 дни са абсолютно достатъчни, но не правете грешка да отидете с Туроператор … ставане в 8, закуска в 9, в 10 еди къде си … простотия … отидете самостоятело.
    2. Ако посещавате ДИСНИ ЛЕНД – скоростни влакчета и какво ли още не е хубаво да си купите предварително билет преди тръгването.
    3. Като кацнете на Charles de Gaules, си купете билет за 5 зони – билетът се казва “Paris visite” – струва 46.90 евро, важи за всички линии на метрото, автобуси, които не препоръчвам, RER – с него ще стигнете до дисни ленд, до версай, до летището на връщане. Общо взето с един билоет аболютно всичко относно придвижването, а няма да размахвате повече билети, които ще ви излезнат много, много по-скъпо.
    4. За айфеловата кула la tour eiffel, задължитено си купете билет от Вашия компютър преди да тръгнете на този сайт http://www.tour-eiffel.fr/index.html. Струва 5 евро до 1-вия етаж важи, после като се качите на 1-вия етаж, оттам си купувате билет за последния. Като го купите билета, го разпечатайте по възможност на цветен принтер. Ако нямате билет предварително закупен 2 часа не ви мърдат… тук четох, някой беше написал, че за 30 минути се минава … е може и такива дни да има, но много мои познати са ми казвали, че по 2-3 часа са чакали на опашка. С предварително закупен билет, 5-10 минути.
    5. Ако имате крака, се качете на триумфалната арка 284 стъпала пеша в тесен коридор – истински фитнес. От нея тръгват 12 огромни булеварда, единият от които е Champs Elysees.
    6. Относно хотел, аз винаги ходя в един, който е със самостоятелен сан. възел. телевизия и т.н., 2 звезди е, със закуска е 65 евро двойната стая – препоръчвам го… Ако някой се интересува да ме пита на [email protected] – ще му/й обясня много по-подробно всичко и как се стига до хотела.
    7. Препоръчвам горещо Moulin rouge (100 евро), Lido (80 евро) може и да го пропуснете, а Crazy horse въобще не ми хареса.
    8. Ако искате да ядете истинско фондю, отидете на улица mouffetard – на линия на метрото май номер 7 беше и се слизаше на place monge.
    9. Препоръчвам също и разходка по Сена (12 евро), ако е с вечеря е към 80 евро … докато върви корабчето ви разказват историята на париж (на 4 езика) и виждате всички забележителност.
    10. Приятно пътуване и недейте да ползвате туроператори, колкото и ерудирани да са те.
    11. Лек път.

  4. София Катрева
    Изпратен 23.08.2010 на 18:16

    Миналата година имах удоволствието да си подаря такава екскурзия с въпросната екскурзоводка – Мария Тютюнджиева. Очарована съм. 5 дни в Париж са недостатъчни да се види всичко, но можеш да придобиеш представа що за град е. Изпитах НЕВЕРОЯТНО усещане, като стъпвах по уличките на “тримата мускетари”. Живот и здраве, пак искам да го посетя. Тази жена ме запали по такива пътувания. Само да се въоръжите с търпение, заради нощните преходи. Не са тежки, но друго си е нощувката в хотела. И още нещо да добавя, чета тук оплакване, за хотелите под 3 звезди. Все пак сме отишли да разглеждаме Париж, а не да спим. Важното е да има топла вода и удобно легло. Пожелавам на всеки да изживее същото като мен.

  5. Ив
    Изпратен 25.07.2010 на 10:29

    Бях със семейството си една седмица.Както се казва-с виждане става.Невероятен град,в който навсякъде лъха от история.За една седмица е невъзможно да се обиколят и малка част от нещата,които човек трябва да види.А не знам пък как туроператорските фирми/някои/предлагат 3 дневни екскурзии.Само в латинския квартал или в Монмартр/където бяхме отседнали/ може със седмици да обикаляш уличките и да се наслаждаваш.Бих искал и да дам една информация,за тези които знаят френски.Ние бяхме 7човека/две семейства/ и е много по-изгодно да се наеме апартамент под наем.Нашият беше 1250 евро и ни излезе по около 30евро на човек.С всякакви възможности за готвене,две толетни,една баня и 4 спални.Телевизори,инет-това също,но сме го ползвали.И това беше точно на две минути път пеша от стъблите на Сакре Кьор.Докато в двузвезден хотел цените са 80-100 евро за двойка стая/с обща баня и тоалетна на края на коридора/.Може да си поръчате от летището и т.н. совалка/микробусче с 10-а места/.Много по- удобно е-взема те директно,кара те на адреса и в уречения ден те връща обратно.Пари на ръка не се плащат,всичко е с карти.Необходимо уточнение-наема на апартамента се плаща предварително и при пристигане се оставя като застраховка още един наем/кеш/,който ти се връща в последния ден от престоя.При нас не ни взеха и евро/бяхме и с деца,което за тях е достатъчна гаранция,че си сериозен човек/,но принципа е такъв.За такъв вариант обаче трябва да знаете френски,въпреки,че и с английски би се оправил човек,но по-трудно.По съвсем друг начин те поглеждат,ако им говориш на матерния им език.В това отношение са доста големи шовинисти.В другия случай-туроператор,нооо..Проучете добре с кой да пътувате и не се записвайте за екскурзия под 5 дни-безмислено е според мен.Като на кинолента ще ви прекарат през най-големите забележителности и няма да може спокойно да разгледате почти нищо.Дано съм бил полезен,пожелавам на всички,имащи възможност да посетят този вълшебен,неповторим и невероятен град.

  6. Ani
    Изпратен 06.07.2010 на 0:54

    Бях в Париж-забележителен и уникален град!Лувърът,Версай,Парижкатата Света Богородица,Люксембургските градини с фонтани и статуи на знаменити жени и крале-хората умеят да гуляят и да релаксират.А в Мулен Руж е страхотно преживявяне.Улицата на художниците е невероятна с красивите картини.Посетете този красив град с Руал травел-екскурзоводката Мария Тютюнджиева от София е много еродирана!

  7. Milen
    Изпратен 11.06.2010 на 21:10

    Преди 10-тина дни се върнах от Париж.4 дни бях там,като 3 от тях прекарах на Ролан Гарос :Д
    Направи ми впечатление че улиците са ужасно мръсни(незнам защо),метрото е супер организирано,айфелката на дневна светлина е уникално грозна,наистина трябва да се посети вечер когато пуснат лампичките.Франчулята са много зле с английския.хотела няма никакво значение,там се ходи не да стоиш в стаята,аз лично бях в двузвезден и беше съвсем нормално.
    който има желание да погледне малко снимки :)
    http://catalan121.snimka.bg/travel/paris-2010.509077

  8. Кристина Петрова
    Изпратен 07.06.2010 на 17:40

    Бях в Париж и останах със смесени чувства.Градът е история,всяка сграда е история трябва да се види,но не и с Александър тур.Нотелите са ужасни-не спете в нотел под 3 звезди.Не пропускайте Версай-уникално е.

  9. kostadin ivanov
    Изпратен 19.05.2010 на 23:02

    emi hora adski mn vi blagodarq za tazi publikaciq tui kato me spasihte ot 2ika po geografiq :] vsi4ko e opisano po mn razbiraem na4in za koeto vi blagodarq otnovo :P

  10. Таня
    Изпратен 10.05.2010 на 8:23

    Избирам екскурзия и не бях сигурна искам ли да стигна до Париж, но след като прочетох поста съм убедена, че трябва да видя този град. За съжаление за трите дни, в които ще съм там едва ли ще стигнат за всичко. Такива описания страшно ориентират и спестяват време за ровене в нета. Благодаря!

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи