Дневник на една почти обиколка на света (4)

Кацнахме през нощта в Раротонга, най-големият от островите Кук и на летището, музика, цветя, абе като по филмите… Предния ден казах на Габи да пратим имейл на хотела за всеки случай, да дойдат да ни вземат(там хотелите те вземат, няма таксита), че резервацията беше от преди 8 месеца и не се знаеше дали сте ни чакат. Обаче той ми вика: “Няма страшно, ще дойдат.”

Полинезия

В Бали, той си счупи екрана на телефона и нямахме връзка със света-нито нет и не ми се разправяше да търся от къде да пиша и естествено сгреших. Всички ги вземат само нас -не. Почнах да нервнича и една от служителките се приближи, разпита ни и веднага се обади на хотела. Пристига една огромна бабка (маори), която е толкоз рошава и сънена и вика, че не са и казали да ни вземе и почва да чете резервацията ни и да се чуди, къде да ни настани, защото хотелът има къщи в планината, на плажа и т.н. Казвам и да ни води, само да спим и сутринта ще се оправяме (вече беше 3ч през нощта). Така и правим.

Полинезия

Тя кара по средата на шосето, сънена криволичи и Габи и говори без да спира, че да не ни удари някъде. Много откачалки са ни возели по света, веднъж във Виетнам ни пратиха напушен таксиджия, който караше в насрещното. Трябваше да се развикам, че да го разсъня…ужасно преживяване.. Настанихме се и заспахме.

Полинезия

Сутринта рано ставане и оправяне на резервацията. Преместиха ни в къща на плажа.
Къщите – разкош, обикновени, няма кой знае какъв лукс (баня, кухня), спретнати, чисти и чуваш прибоя… Ето това беше истинският рай. Забравих, на влизане също ни пребъркаха за храна, изхвърлих всичко и после ни драха живи на тия острови-в смисъл цени. Та, за Полинезия няма да разказвам подробно дните, а ще обобщя.

Полинезия

Избрах едни от най-девствените и нетуристически острови (за съжаление, трябваше да направя избор, защото по принцип имах плануван круиз по островите, но след като от размествания на полети и загуби на дни загубих почти 3 дни, реших че е невъзможно). Затова се спрях на тези острови. Винаги съм предпочитала некомерсиалното, колкото по първично е нещо, недокоснато от човека, толкова по истинско е…

Полинезия

Полинезия

Та, в Полинезия ми останаха очите, когато за прав път видях залива, просто се смразих. Нямате идея какво синьо, няколко нюанса, как се преливат един в друг, как се сливат със небето, какви облаци (боже и облаците са им прекрасни), какво спокойствие, каква прелест, каква перфектност.

Полинезия

Нарекох Полинезия-перфектната красота, защото райски кътчета съм виждала много, но това нямаше нищо общо с тях… Преди години, чух някои да казва: “Който е видял Полинезия, е видял всичко!” Колко прав е бил.

Полинезия

Седях там на една дървена тераса над лагуната (всички острови са заобиколени с лагуна и прибоят на морето е на около км навътре, но се чува и вижда. Няма излишни шумове, няма хора, няма туризъм, даже местното население е оскъдно.

Полинезия

Представете си Адам и Ева…само дето моят Адам спеше смачкан, вече цял ден.
:))) След Нова Зеландия му дойде множко и го оставихме да се възстановява. Аз бях спала 3-4 часа за последните 24, но това беше без значение. Тази красота беше над всичко, над тялото, над възможностите ми да го държа изправено…Ослепях от нея!!!! Буквално. Обикаляхме със сина ми и аз се топях от удоволствие от екстаз от задоволство. В тялото ми се беше разляла една топлина, която беше по-силна от какъвто и да е оргазъм, изживян през 40 годишния ми живот…

Полинезия

Полинезия

Полинезия

Бях изключила, бях на самотен безлюден остров, бях корабокрушенец и никога не исках да напускам това място… Никога. Времето беше спряло, не чувах нищо, само очите ми искряха и не само прекрасните плажове, водата, цветовете, цветята, а и джунглата беше най-девствената, в която бях стъпвала…

Полинезия

Аз съм любител на джунгли, даже смея да твърдя, че по ме впечатлява разходка в джунгла, отколкото карибски плаж… Гъста, непреходна джунгла, планини, лагуна, палми.

Полинезия

Полинезия

Живяхме като корабокрушенци, излизахме сутрин и преминавахме от остров на остров пеша(представяте ли си!!!!). Лагуната, когато се отдръпваше океанът при отлив, ставаше плитка и ние слагахме чантата с хавлии на главата си и отивахме на съседния остров. Е, аз понякога плувах, защото съм ниска и на места беше по-дълбоко.

Полинезия

Полинезия

А островите – безлюдни. Спокойствие пълно. Все едно си мъртъв и на прага на рая.

Полинезия

Гмуркахме се в лагуната (корали, риби всевъзможни). Ядяхме банани и пиехме кокосово мляко и ядяхме ядката. Мъжът ми стана спец в отварянето им и бяхме : сървайвъри!!!!

Полинезия

Боже, усещам чувството в корема си, дали ще отмине със времето, дали нещо такова може да се забрави…Едва ли… Следобед ходехме в непроходната джунгла, катерехме се из планината, за да видим изгледа от горе, изяждаха ни комарите- като врабчета (аз преброих над 100 ухапвания по краката си), но и това беше прекрасно…

Нищо не съществуваше-само ние и красотата. Не мога да опиша с думи, това което усещах. Излизах нощем да гледам звездите, никакъв шум, няма заведения, няма хора, няма лудница, тъмнина, луна и най-ярките звезди, които сам виждала в живота си. Вятърът развява косите ти и ти си сам на света!!!

Полинезия

Разтопих се, но смятам, че по някакъв начин трябваше да пресъздам какво е Полинезия…

Полинезия

Сега практични данни:

– цените са убийствени, по-скъпо място не съм виждала. Ни Лондон, ни Австралия, ни Нова Зеландия. Там е смърт. Цени в супера -1 хляб 5€, маргарин-6€, салам, какъвто и да е най-обикновен-200 грама-10€.

Давам цени за най-елементарни неща, за да направите сравнение. Абе жестоко! Бях чела, че е скъпо, но чак такова нещо не очаквах. Така, че който ходи, да знаете, че е по-евтино да стигнеш там, отколкото да преживяваш на островите.

– плаща се с новозеландски долари. Ползвайте кредитна карта, иначе е лош курса.

И в общи линии това е за Полинезия. Починахме си добре, накрая де, защото на ден минавахме по 5 км най-малко. Но все пак е спирка за релаксиране.

Излетяхме последния ден за Австралия през нощта. Спяхме в Окланд и използвахме да видим града и да се разходим. Хубав, миниатюрен град. От летището до града 40€, с автобус (отиване и връщане-за 3ма). Това беше по-поносимо.

Тук ни се случи едно премеждие, за което аз изцяло нося вината, понеже си мислех, че Австралия и Нова Зеландия са цивилизовани страни и че няма опасност от храна (ние никъде по света извън Европа не се храним навън, никъде! От първото ни пътешествие в Египет, в 5-звезден хотел, когато получихме страхотно разстройство и край. Обикновено купуваме храна от супермаркети и то сигурни, сандвичи, китайски супи, готово нещо, плодове и така. Това с храната е много, много опасно. Първо, защото едно разстройство ти скапва целия план, че не си в състояние да пътуваш и второ, че най-малкото, което може да ти се случи е да получиш разтройство.
Миналата година една позната се беше натровила с храна във Виетнам, прекъснала пътуването и 20 дни в болница. Така, че най-важният закон е – не яжте никъде!
Аз съм от хората, които ще изхарчат 150€ за билети за мюзикъл на Ковънтгардан, без да им мине окото, но за ресторант никога! Но това е собствен избор, знаете.)

Та, по въпроса. Сядаме в един ресторант и си поръчваме азиатска храна. Аз я обожавам. Страшно вкусно, но какви са последиците? Не е истина. Аз не бях гладна и взех 1,2 лъжици, фиде китайско, но моите мъже ядоха от всичко и като отиваме в Сидней (летяхме вечерта за там и спахме 2 нощи в този град) и като се започва едно тичане до банята. Синът ми спи и го виждам как трепери и скача на сън и тича. Ужас…

Аз съм подготвена за всякакви ситуации и имам специални хапчета и за това, които винаги са ни помагали, но този път се оказаха неефективни. Изпиваме 3 опаковки-за 2 дни-можете ли да си представите, но адът е пълен. Аз съм по-леко, но те двамата зле, а лошото е че не можем да си позволим да губим дни, че имаме обиколки и се молим да не е натравяне. Аз не мисля, че храната е лоша, а просто знам, че една подправка, която изядеш и никога не си ял може да предизвика такъв проблем. Случва се от минерална вода, от плод, които никога не си ял..от всичко! За това:за бога, не яжте! Никъде! Както и да е, пооправихме се.

Единия ден ходихме до Манли бийч– град на 40 мин от Сидней, с ферри-12$ австралийски, отиване и връщане. Страхотен, красив,с огромни плажове, пешеходна зона, чисто..бе цяла Австралия е много, много чиста и подредена.

Следващите дни заминахме за Каирнс и оттам за Големия бариерен риф.
Ходихме на Грийн исланд, едно от най-хубавите места за гмуркане. Екскурзия за тримата-130€.

Големия бариерен риф

За рифа какво да кажа – разнообразие, страхотни цветове- бяло, синьо, зелено, розово, лилаво…огромни риби, като шаран светещи в най-различни цветове, невероятен живот.

Големия бариерен риф

Големия бариерен риф

Ние сме гмуркачи, това е второто нещо, което харесвам след пътуването и за мен е истинско удоволствие, но пак си оставам с мисълта, че корали като в Червено море не съм виждала. Лично на мен, там по ми харесаха. Не, че тези не са хубави, но са по нарядко, а Червено море е гора отдолу.

Големия бариерен риф

Каирнс е също малък, красив град. Красиви австралийци, прекрасни тела, всички тичат сутрин, а в събота отиват в градските градинки на пикник. Там има поставени и барбекюта. Отиваш със семейството си, печеш си храна, изкарваш следобеда и си тръгваш. И това в средата на града в разкошни градини. Майки с колички и анцузи, тичат по алеите да възстановят телата си…бе друг свят.

На връщане минахме през Мелбърн-огромни улици, смесица на старинни сгради и небостъргачи, лудница, красиво и подредено, богата държава.

И от този момент започна нашето връщане-цели 3 дни. Беше много по-лесно да се върнем през Полинезия, Северна Америка, по-близо е. Но американците не дават лесно визи и честно да ви кажа, ако трябва да изживея това ходене по мъките както за Австралия, няма да кандидатствам никога.
Връщането ни беше същото, по пътя, по който дойдохме.

В заключение ще кажа: описах тук, колкото мога по-подробно всичко. Най-вече за цени. Исках да ви покажа, че е възможно за без пари да отидете накрай света, защото това, което на нас ни струваше тази екскурзия, струва колкото да запазиш през агенция-маршрута само за Австралия.
Надявам се, че съм била полезна, че съм била интересен разказвач и когато имате въпроси, за където и да е по света, питайте. С радост ще ви помогна, дори да не съм била, аз съм спец по организацията. Благодаря за отделените минути.

Към Дневник на една почти обиколка на света (1)
Към Дневник на една почти обиколка на света (2)
Към Дневник на една почти обиколка на света (3)

Автор: Емилия Гаврилова
Снимки: Емилия Гаврилова

Публикувано в категория: Полинезия . Тагове: , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

9 Коментари

  1. Надя
    Изпратен 31.08.2014 на 12:31

    Тръгвам на обиколка около света след дни. Най-голямата ми грижа са какви дрехи да си взема и какви лекарства. Пътуването ми ще бъде за 2 месеца и ще е пълна обиколка на земята , т.е. през различни климатични пояси . Прочетох съветите Ви за облекло и лекарства, но ми се иска малко по подробно , имайки предвид ограниченията за багаж на различните авиокомпании. Иначе аз съм турист по стечение на обстоятелствата , но никога не съм пътувала толкова дълго само с един багаж.

  2. Боряна Йовкова
    Изпратен 28.02.2014 на 14:08

    Здравейте Емилия,
    Предстои ми пътуване по тези места и естествено имам много въпроси, Ще Ви бъда много задължена , ако влезнете във връзка с мен на посочения имейл. [email protected]
    Тогава ще Ви питам канкретни неща.
    Боряна

  3. Боряна Йовкова
    Изпратен 28.02.2014 на 14:04

    Здравейте Eмилия,
    И аз ще правя подобно пътешествие, вече си взех билетите за Катар еър за ноември. Маршрутът ми ще бъде София-Сингапур- Денпасар- Дарвин- Алис Спрингс- Кернс-Сидни- Крайстчърч- Уелингтън- Окланд- Сингапур. Можете ли да ми кажете повече неща за Австралия? За Нова зеландия като че ли нещата са ми по-ясни. В момента чета пътеписи, /и руснаците много пътуват/. Ако ми отговорите и осъществим връзка ще бъда по-конкретна. Засега съм в очакване.
    Боряна

  4. emilya
    Изпратен 17.08.2011 на 14:28

    Pavline,frenska polinezia e nai skapoto miasto v sveta! Tam ot 200-300 ev. Niamash po evtino spane! Tam vsi4ko e turizam luksozen! Tazi cena e falshiva,prez um da ne ti minava da kupish exskurzia koiato dava tazi cena! Daje za 1 nosht e malko!

  5. Pavlin
    Изпратен 16.08.2011 на 23:48

    Здравейте!Искам да ви попитам можете ли да ми дадете някаква информация за Френска Полинезия.Бях чул, че там е много евтино.Един френскополинезийски франк се равнява на 1 наша стотинка.Чудя се дали е реално, двама човека в 4* хотел 7 нощувки за 300лв….?!?

  6. Цеца
    Изпратен 16.10.2010 на 22:56

    Ех,Еми,душата ми напълни.Толкова си сладкодумна, толкова си емоционална,толкова завладиаващо разказваш, че в комбинация с професионално направените снимки, човек придобива усещането,че и той е бил с вас в това райско кътче на земята. Пиши и за други пътувания.Дай боже да ги имате много.

  7. emiliya
    Изпратен 14.10.2010 на 11:45

    zdr. diana .pratix ti vsi4kata inform. na imeila.

  8. Дияна
    Изпратен 13.10.2010 на 22:01

    Здравей, Еми ! Много силно съм впечатлена от всичко написано, включително и от последните редове на четвърта част, че си спец по организацията. Аз също си падам по това, но не съм имала възможност да правя такава сериозна организация, като това да осъществим “Една почти обиколка на света”.
    Сега в събота, 16.10.2010 г., летим за Египет, по програма “Кайро-Круиз по Нил-Хургада”, на “Астрал холидейз”. Ако за малкото време до тогава успееш да ми дадеш някои съвети, ще ти бъда благодарна !
    Следващата дестинация, която съм намислила, е обиколка на Италия. Умувам между двата варианта – индивидуално пътуване или организирана екскурзия, като отчитам предимствата или недостатъците на вески от тях.
    Ще се радвам да ми пишеш на посочения ел.адрес !

  9. lilia
    Изпратен 12.10.2010 на 9:31

    Такива инвестиции се отплащат във времето.Бавно се постига и скъпо, но е скъпо за цял живот

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи