Разходка по Екопътека Централен Балкан

Екопътеката е част от националния парк “Централен Балкан“. От края на 2003 г. паркът е член на Пан Паркс – мрежа от забележителни европейски диви територии.

Балканът

Балканът

Входът към Екопътеката, до стените на Калоферския манастир

Входът към Екопътеката, до стените на Калоферския манастир

Гората на парка е в голяма част незасегната от човешката дейност, затова тук могат да бъдат видени около 50% от растителните видове в България. 81 от тях са в Червената книга за защитени видове, а 10 са световно застрашени. 123 вида птици гнездят в парка, което се дължи на екологично чистата среда и доброто географско разположение. Тук живеят застрашени видове като царският орел и ливадният дърдавец. Бозайниците обитаващи парка са прилепи, диви кози, благороден елен, глигани, вълци, мечки. Тези животни са поставени под защитата на закона и борбата с бракониерството дава надежда за тяхното оцеляване.


Карта на Екопътеката

Карта на Екопътеката

Екопътеката се намира на 3-4 километра северно от Калофер. Пътят до там ,за съжаление е много разбит, но разходката сред природата си заслужава временното неудобство. Маршрутът е дълъг около 2 км., с денивелация от 60 м. За по-лесно изкачване в пътеката са вградени дървени стълби, а опасните места са оградени с парапет.

Изглед към част от пътеката, която се вие до върха на хълма

Изглед към част от пътеката, която се вие до върха на хълма

Изглед назад към пътеката

Изглед назад към пътеката

По целия път има учебни табели, които разказват за видовете животни в парка. На табла са показани следите, които оставят животните в гората. Поставени са беседки, чешма и пейки за почивка.

Поглед надолу, от където дойдохме

Поглед надолу, от където дойдохме

Продължителността на прехода е около 2 часа при спокоен ход и е подходящ за хора от всякакви възрасти. По-стръмните части на пътеката може да се пропуснат, като това съкращава прехода, но се губи и тръпката.

Малка почивка за снимка

Малка почивка за снимка

Екопътеката преминава по 8 моста над Бяла река, наричана още Манастирска река или Ак-дере. Реката извира под връх Дюз-чал , преминава покрай Калоферския манастир и се влива в Стряма.

Това е реката, чието корито са опредeляли като дъното на ада (“Джендем”- от турски “Ад”). В реката се вливат буйните води от водопадите Райското пръскало, Голям Джендемски, а коритото и е осеяно с вирове и падове, по които преминава пенещата се вода.

Бяла Река

Бяла Река

Бяла Река

Бяла Река

През гората на връщане

През гората на връщане

Останах приятно изненадана от поддръжката на екопътеката и от труда, който са вложили хората от парка, за да улеснят достъпа на нас, градските чеда, до природата. Посещението е безплатно, а до входа има зона за бивакуване, кафе и ресторант.

Автор: Марина Илиева

Публикувано в категория: А-З, Световни резервати . Тагове: , , , , , , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

Един коментар

  1. Таня
    Изпратен 29.08.2010 на 18:07

    Благодаря, че сте споделили това райксо родно кътче земя. Господ да пази България и българският народ.

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи