Малта

Малта е островна държава в Средиземно море и най-малката страна член на ЕС.
Състои се от три острова- Малта, Гозо и Комино. Общата площ на държавата е 316 кв км., а населението малко над 400 000 души. Държавното устройство е парламентарна република.

Малта

Малта

Столицата на Малта – Валета е търговски, административен и туристически център на страната.

По улиците на Валета

По улиците на Валета

Архитектурата на сградите във Валета

Архитектурата на сградите във Валета

Историята на Валета е тясно свързана с рицарите от ордена на Свети Джон (така наречените Hospitallers ), който е основан в Йерусалим по времето на кръстоносните походи.

След като напускат Светите земи, рицарите намират убежище в Малта.
През 1565 г. те успешно защитават града от набезите на Отоманските турци.
Останките от укрепленията и крепостните стени от това време, са основна забележителност на острова.

Крепостните стени на Валета

Крепостните стени на Валета

Крепостните стени на Валета

Крепостните стени на Валета

В столицата Валета интересни места за посещение са археологическият музей, катедралата “Свети Йоан” ,където може да се види шедьовъра на Караваджо “Обезглавяването на Свети Йоан”, дворецът на Малтийския орден.

Катедралата Свети Джон

Катедралата Свети Джон

През седмицата в 12.00 часа на обяд до полицейския участък, разположен над пристанището се провежда церемония по ритуално гърмене на топовете, охраняващи града. Участниците са облечени в традиционни малтийски униформи и ако знаете английски може да чуете истории за битките в залива.

Изглед към залива от градините Барака

Изглед към залива от градините Барака

Яхтите на пристанището

Яхтите на пристанището

Какви кораби акостират, а ?

Какви кораби акостират, а ?

Три дни да напълно достатъчни да се обиколи държавата надлъж и шир. Най-добре е да се наеме кола, но имайте предвид, че автопаркът им е най-раздрънканият, който съм виждала през живота си. Движението е ляво, остатък от англичаните, а някои от колите са от Втората Световна война.

Част от автопарка на Малта

Част от автопарка на Малта

Нашият джип например, беше с две седалки, а останалите пътници се возят отзад на пейки. Добре, че покривът беше найлонов, защото нямахме никакви амортисьори и всяка неравност или дупка ни изстрелваше в него.

Нашият джип под наем

Нашият джип под наем

Мдина е средновековната столица на Малта. Познат е като “Градът на тишината” (Silent City), защото движението на автомобили тук е забранено. Пешеходните алеи криволичат покрай интересните сгради на крепостния град.

Крепостта Мдина , поглед от въздуха

Крепостта Мдина , поглед от въздуха

Мдина

Мдина

Най-голямата забележителност в Мдина е Катедралата, както и крепостния насип, който разкрива прекрасна гледка на острова. Може да се разходите из ботаническите градини и селището на занаятите.

Мдина

Мдина

С ферибот се стига от Малта до остров Гозо, който е спокоен, селскостопански район.

Основната атракция тук са праисторическите мегалити и някои от най-добрите места за гмуркане в Средиземно море.

Цитаделата във Виктория, Гозо

Цитаделата във Виктория, Гозо

Най-малкият от островите – Комино е известен като страхотно място за гмуркане и шнорхелинг.

Комино

Комино

Друга атракция на Малта са реставрираните и действащи автобуси, боядисани в жълто и най-малкото мои връстници, че и по-стари.

Малтийски автобус

Малтийски автобус

Курортните квартали на Малта са Слиема(Sliema) и Свети Юлиан(St. Julian’s). Намират се на север от Валета. Плажовете им, обаче не стават. Сега, малтийците може да наричат плаж 2 метра камъни и скали, с пробити в тях дупки за чадър, но аз като българче, не мога да се съглася.

Плажът на Слиема

Плажът на Слиема

Нощният живот е в Пасевил (Paceville), където са съсредоточени барове, клубове, казина, дискотеки и тн. Останах с впечатлението, че Малта е средище на хомосексуалисти. В Съботите, в доста от баровете се провеждат гей партита. Държанието на мъжете спрямо жените също ме учуди доста. За мъжете е нормално да се прегръщат, целуват, да се държат за ръка, да сядат в ресторант в групи по 5-6 само мъже. Жените са тотално пренебрегнати в компаниите и обикновено или седят самотно или разговарят помежду си. Случайно минахме покрай един конкурс за красота и о, изненада, мъжете участници бяха два пъти повече от жените. Това ми се стори странно, като знам, че цялата нация е удостоена с орден за храброст. Отделно, разбрахме, че един от футболните им отбори се казва Сирените.

Входовете на къщите са обичайно украсени с мозайки или статуи на светци.

Мозайка на входа на къща

Мозайка на входа на къща

Кухнята е средиземноморска, с изобилие на морски деликатеси. Ядат много миди, риба, но специалитетът е заешка яхния. С храната се пие обикновено вино или бира.

Към галерия снимки от Малта и Гозо

Автор:  Марина Илиева

Публикувано в категория: Малта . Тагове: , , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

11 Коментари

  1. ROSSBOSS76
    Изпратен 23.07.2009 на 1:34

    ЗДРАВЕЙТЕ!ПОХВАЛЕН ОЧЕРК.БРАВО НА АВТОРКАТА.ПОСЕТИХМЕ ПРЕЗ МИНАЛИЯ СЕПТЕМВРИ НАШИ ПРИЯТЕЛИ В МАЛТА.НЕ Е ЛОШО,НО АЗ ЛИЧНО (КАТО ЧОВЕК ,ЖИВЯЛ 10 ГОДИНИ В ЧУЖБИНА И ПОСЕТИЛ 28 ДЪРЖАВИ) НЕ БИЛ ИЗПОЛЗВАЛ СУПЕРЛАТИВИ,ОПИСВАЙКИ МАЛТА…

    ОСТРОВЪТ Е 27 НА 15 КМ,И МОЖЕ ДА БЪДЕ ВИДЯН ЗА 2 ДНИ.ЕДНА ГОЛЯМА БЕЗВОДНА СКАЛА В МОРЕТО.95% ОТ ПЛАЖОВЕТЕ СКАЛИ И КАМЪНИ,ОГРАДЕНИ С МРЕЖИ ЗА АКУЛИ.
    СТАРАТА СТОЛИЦА МЕДИНА РАЗКРИВА ГЛЕДКА КАМ ЦЕЛИЯ ОСТРОВ.НАРИЧА СЕ ГРАДА НА ТИШИНАТА НЕ ЗАЩОТО НЕ СЕ ДВИЖАТ АВТОМОБИЛИ!!
    ЕХОО.ЕДИН ОГРОМЕН ЛАБИРИНТ ОТ МАСИВНИ КАМЕННИ СГРАДИ,ПОСТРОЕН ОТ РИЦАРИТЕ-ПАЗЕЩ ТАЙНИТЕ ИМ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ!АВТОПАРКЪТ Е УЖАСЕН,КАКТО МЕЖДУ ВПРОЧЕМ И ПЪТИЩАТА-УЖАСНИ!
    СИГУРНО СА ОСТАНАЛИ ОТ БРИТАНСКОТО КОЛОНИАЛНО ВЛАДИЧЕСТВО.КАКТО И ВСИ4КО ТАМ..
    А С Г-Н БОЛЯР57 НЕ МОГА ДА СЕ СЪГЛАСЯ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ЦЕНИТЕ-МАЛТА ДАЛЕЧ НЕ Е ПО-ЕВТИНА ,ДОРИ И ОТ ИСПАНИЯ НЕ Е,КАМО ЛИ ОТ БЪЛГАРИЯ.НЕ ЗНАМ ДАЛИ РАЗВОДИТЕ СА ЗАБРАНЕНИ,НО 20% ОТ БРАКОВЕТЕ ТАМ СА СМЕСЕНИ(МАЛТИЙЦИ С НЕ-КАТОЛИЦИ И НЕ-ХРИСТИЯНИ).
    ДА ,В ПАЧЕВИЛ ИМА БАРОВЕ,НО СА ДАЛЕЧ ОТ ПРЕДСТАВАТА МИ ЗА ФИЕСТА И ПАРТИ…ИБИСА Е НА СВЕТЛИННИ ГОДИНИ.НА ГОЗО МОЖЕ МОЖЕ ДА СЕ НАСЛАДИТЕ НА СКУБАДАЙВИНГ.
    ВЪОБЩЕ,АКО ИМАТЕ СВОБОДНО ВРЕМЕ И МОЖЕ ДА СИ ПОЗВОЛИТЕ ДА ИЗХАРЧИТЕ ПО НЯКОЕ”ИЗЛИШНО” ЕВРО,ОТДЕЛЕТЕ ДВА ДНИ НА ОСТРОВА.ПРИЯТНО ПРЕКАРВАНЕ!

  2. totolino
    Изпратен 23.07.2009 на 0:23

    Malta naistina e edna malka sredizemnomorska perla i ima mnogo krasivi mesta za pose6tenie

  3. totolino
    Изпратен 23.07.2009 на 0:19

    Malta naistina e edna malka sredizemnomorska perla s mnogo krasivi mesta za pose6tenie,no za sajalenie kulturata,nravite i mantaliteta na maltiicite sa dosta razteglivo ponqtie!jivql sam blizo dve godini v Malta i spokoino moga da kaja 4e pove4eto ot tqh ne mogat da se samoopredelqt kakvi sa:edni kazvat maltiici,drugi angli4ani,treti italqnci a vsi4ki govorqt qrabski s angliiski i italqnski akcent!prosto te mislqt i azsajdavat taka sqka6 sa bogove,sqka6 te sa vladetelite na sveta a csa6tnost sa edna 6epa hora bez svoq sobstvenna kultura i iztoriq!ako imate vazmojnost posetete Malta i nqma da sajalqvate,vapreki vsi4ko negativno ,koeto napisah za maltiicite!

  4. smilie
    Изпратен 20.07.2009 на 15:46

    Чудесно описание на едно от най-прекрасните места на земята. Малта е дестинация, която винаги бих посещавал отново и отново и чистосърдечно мога да я препоръчам на всеки колебаещ се.
    Няма снимка, която да пресъздаде това което е Малта – тя е преди всичко усещане.
    Съвета ми (за разлика от авторката) е НЕ НАЕМАЙТЕ АВТОМОБИЛ. Градския им транспорт е перфектен и евтин, въпреки че всички автобуси са ретро. Местата за паркиране малко. Много от забележителностите са недостъпни с автомобил. Бих посъветвал още нещо – не отивайте в Малта за лятна почивка отидете на културен отдих. Ние в България имаме по-хубави плажове, а в Малта е престъпление(поне според мен) да лежиш на някоя скала, а да не разглеждаш забележителности. Мисля че минимума време за разглеждане на островната държава е 7 дни при перфектна организация.
    Ако имате малки деца ги заведете в селото на Попай.

  5. Изпратен 17.07.2009 на 1:47

    Бил съм в Малта за няколко дни и я намирам за наистина странна държава. Определям културата им като смесица на италианската, арабската и английската култури, които са им повлияли много. Езикът им също звучи като смесица арабски и италиански, а от време на време можеш да чуеш хора, които както си говорят на малтийски изведнъж започват на английски и после обратно. Абе, объркана работа са малко, но са били на пътя на много народи и пътуващи кораби и имат интересни неща да покажат. Ако отидете в Малта не пропускайте възможността да се качите на накое от корабчетата, които обикалят около острова и около централните градчета по вода – екскурзоводите обясняват доста неща, а изживяването си струва всеки цент. На добър път!

  6. stef
    Изпратен 14.07.2009 на 19:26

    Отдавна харесвам тази малка европейска перла.Обожавам историята и всяка информация такава е много интересна за мен.Хубаво е че има хора посещаващи определени места пишат за тях. Благодаря ти МАРИНА!

  7. Atanas
    Изпратен 13.07.2009 на 17:20

    Като цяло материалът е добър, но имам малки забележки като например сбърканото име на Курортният комплекс Пачевил, а не Пасевил!
    Малтийците разполагат с много по-хубави плажове от посоченият по-горе.Един от тях се намира на северозапад в курорта Мелиеха.
    На остров Гозо се намира Azuro Windou ( синият прозорец ), участващ в класацията за едно от новите седем чудеса на света.
    Аз съм живял в Матла 3 години и имам прекрасни спомени.Пожелавам ви да посетите този остров.Ще останете очаровани. :)

  8. bolqr57
    Изпратен 13.07.2009 на 14:45

    Бивша английска колония,до навлизането на еврото като национална валута (20008)тяхната валута беше най скъпа в Европа 1лира за4.50 лева държавен курс.Аза останалото-исега хра
    нителните продукти и горивата са по евтини от България(70%е внос,даже водата която пият)
    Католическа дърцава в която разводите са забранени.Салютите на обед се дават от бившата лятна резиденция на английската кралица.Работят около 5000 българи има и много семейс
    тва (предимно в туризма и строителството)иначе острова е малък 37 км.дължина и 17 км.ширина.От 2 до 3 месеца има валежи останалите е суша .

  9. admin
    Изпратен 12.06.2009 на 8:58

    Здравейте Tatqna,
    Разбирам Ви. Аз също мечтая за места, на които в момента не мога да отида. Например в Перу. :) Но, винаги ми е интересно да прочета информация за там. Това, че не можем да отидем някъде, не пречи да се интересуваме от мястото.
    Египет е една от най-популярните дестинации на българския пазар. Организирана от туристическа агенция 8 дневна екскурзия до Египет с чартърен полет на България Еър, струва около 450 €.
    Екскурзия до Малта е доста по-скъпа, защото няма евтини самолетни билети.

  10. Tatqna
    Изпратен 11.06.2009 на 17:36

    Mnogo krasivo.Samo 4e s na6te balgarski zaplati edvam vrazvame dvata kraq.I az bih iskala da otida v Malta.I v Egipet iskam mnogo da otida,ama neznam kak?Posavetvaite me,molq

  11. Maria
    Изпратен 11.06.2009 на 11:35

    Браво на автора.Още веднъж ме накара да се замисля, че е добре да стягам куфарите и да тръгвам да странствам.Ех,само да ми се отвори възможност и бих посетила Малта.

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи